Új lehetőségek a kiskereskedelemben dolgozóknak

Kiskereskedelmi képzés

Új lehetőségek a kiskereskedelemben dolgozóknak

Mikor Kingával először beszéltünk telefonon egyből felcsillant a szemem. Már az első pár mondat után, dejavum volt. Néha, mintha magamat hallanám. :) Olyan lelkesen mesélt az új vállalkozásáról és a terveiről, azonnal magával ragadott. Legszívesebben én is azonnal jelentkeztem volna hozzá tréningre, de aztán persze eszembe jutott, hogy még nem vagyok kiskereskedelmi dolgozó. Viszont, veletek mindenképp meg kell osztanom ezt a lehetőséget, amit Kinga kínál.

Amikor elkezdtem a Boltberendezőt, én is nagyon hasonlóan éreztem, mint Kinga. Szinte értetlenül álltam, a tény előtt: hogy lehet, hogy a kiskereskedelemben dolgozók számára alig elérhető bármilyen tréning, képzés, oktatás. OKJ-s szinten el lehet végezni az boltvezetői, az eladói és vendéglátó eladói tanfolyamokat, de ezzel ki is merül a kör. Mi van a továbbképzésekkel? Mi van azokkal a lelkes munkavállalókkal és vállalkozókkal, akik szeretnének magasabb szintre lépni? Persze, majd hoz magával az idő tapasztalatot, de mi van akkor, ha valaki motivált, elhivatott és már az elejétől kezdve jól szeretné csinálni?

Én azon vagyok, hogy átadjam nekik/nektek az évek alatt gyűjtögetett tudásomat és tapasztalatomat üzletberendezési, visual merchandising és kirakatrendezési szempontból. Arra törekszem, hogy az üzletek végre mind méltók legyenek (ne csak a kevés kivétel). Szépek, esztétikusak, eladás ösztönzőek, vevőcsalogatóak és vásárlóbarátok.

De ez csak egy pici kis szelete a kiskereskedelemnek, az üzletvezetésnek. Hiszen rengeteg olyan terület, pont van még, amin bármikor lehet és jócskán kell is fejleszteni. Raktárkezelés, konfliktuskezelés, vevőkapcsolatok, technológia fejlesztések, munkatársak kiválasztása és tréningezése és még hosszan sorolhatnánk.

A jó hír az, hogy tovább szűkűl az űr! Jákói Kingának köszönhetően, a kiskereskedelmi képzéseknek egy újabb, jó nagy szelete kerül lefedésre.

Miben tud nektek pontosan segíteni? Az alábbi interjúból kiderül!

Mondanál pár szót magadról? Mivel foglalkozol, foglalkoztál eddig és mi az az új dolog, amibe nem rég fogtál bele? 

A kereskedelemben nőttem fel. A szüleim hamar bevontak az üzleti ügyeikbe, persze olyan „gyerek” módon. 10 évesen én adtam, még kockás füzetben össze a leltárt, 11 évesen felmoshattam az üzletben és 12 évesen már számlát is írhattam…nagy kitüntetés volt :)

Aztán megpróbáltam elmenekülni, éltem Bécsben 10 évet, dolgoztam újságnál, voltam rendszergazda, de aztán, minden erőfeszítésem ellenére, újra visszakerültem a kaptafához.

2005-ben jöttem vissza Budapestre és az óta újra töretlen a kiskereskedelmi pályám. Kisebb-nagyobb kereskedelmi hálózatnál voltam kereskedelmi vezető, oktattam, engem oktattak, szerveztem, boltokat nyitottam, berendeztem, marketingeztem, költségvetettem, terveztem, tehát gyakorlatilag a kiskereskedelem minden részével foglalkoztam.

Na, ebből jött az ötlet, vagy inkább az igény, hogy bizony van a kiskereskedelemben mit fejlődni és fura mód ezt Magyarországon nem nagyon oktatják. Létezik rengeteg kereskedelmi és sales tréning, de konkrétan a kiskereskedelmi dolgozókkal nem nagyon foglalkozik senki.

Némi keresgélés után találtam egy már összerakott rendszert, ami a saját tapasztalataimmal és értékítéletemmel teljesen egybe csengett és egy céget, aki mögém állt és én lettem a magyarországi zászlós hajó. Ez a Collonil Akadémia.

Rengeteg energiád van! De mi motivál annyira, hogy még egy új vállalkozásra is futja az idődből?

Nálam az új vállalkozásra mindig van idő :) Olyan típus vagyok, aki dolgok/ emberek (mint Coach) felépítésében nagy örömét leli. Az elmúlt két évben a gyermekemet építgettem és most, hogy bölcsődés lett jöhet a következő kihívás.

Milyen fajta tréningeket tartassz? Elsősorban kiknek szólnak ezek az oktatások?

Most kiskereskedelmi dolgozóknak tartok alap és továbbfejlesztő képzést. Elsősorban cégek jelentkeznek rá, de fogok tartani 2018 márciusában olyan tréninget ahova speciálisan egyéni jelentkezőket várok.

Azt hiszem fontos szempont, hogy nem kifejezett trainer vagyok, hanem egy hétpróbás kiskereskedő, aki tapasztalatból beszél és annak érdekében, hogy ez így is maradjon, a mai napig beállok rendszeresen a pult mögé.

A Collonil Akadémia keretein belül van még rengeteg képzés, pl. az üzletvezetőknek, reklamációkezelésről, offline-online különbségekről és mindenről, amire egy kiskereskedőnek szüksége lehet, akár üzlethelysége van, akár a weben értékesít. Ezeket a képzéseket is szeretném majd később honosítani.

Továbbá van még egy vonal, amit nagyon szívemen viselek; szeretnék kezdőket és profilváltókat kiképezni, hogy bármilyen üzletben megállják a helyüket, alap nyelvtudással együtt. Jelenleg nagyon nagy a kereslet és kicsi a kínálat ami mondanom se kell, kezdi szépen megemelni a fizetéseket. Ez egyenlőre tervezési fázisban van.

Hogyan kell elképzelni ezeket a tréningeket? 

Ez egy egész napos képzés, úgy 9-től 5-ig. Alapvetően elméleti, sok interaktív résszel. Van hazavihető anyag, szendvicsek, némi csoki és ami a legfontosabb azonnali forgalom növekedés.

Megtanítom a résztvevőket, hogy mennyit számít a köszönés, hogy egy rossz élményt meddig őriz a vevő, hogy hogyan lesz nézelődőből vásárló, hogy mennyire fontos pontosan megtudni a vevő mit is szeretne, amihez persze kérdezni kell, hogy megéri az energiát leemelni a polcról és a vevő kezébe adni a terméket és kedvesnek, barátságosnak lenni és mindezzel bizalmat építeni. Aki bízik benned, az bizony jó eséllyel vásárolni fog. Az eladó az egyik legfontosabb láncszem, hiszen már a nevében is benne van, eladás…anélkül meg nincs bevétel, nincs áru, nincs üzlet, nincs semmi.

Melyik az a terület, amelyik szerinted hazánkban, a kis üzletekben a leginkább fejlesztésre szorul?

Mindenképpen azt kell, hogy mondjam, hogy a dolgozók. Erre a tulajdonosok szinte semmit nem költenek, pedig már rég nem abban a világban élünk, hogy a termékek eladják önmagukat :)

Hogy ne csak haza beszéljek, elég sok fejlődni való van termék választékban és árazás technikában is, de ezeket is majd hozza magával az egyre erősödő verseny és a reméljük egyre fizetőképesebb vásárlók.

Magyarországon a kiskereskedelemben való dolgozás nagyon sok éven keresztül nem volt senkinek cél, hanem inkább pótlék. Aki nem értett semmihez, vagy átmenetileg keresett valamit, az elment bolti eladónak. Sok helyen ma is ilyen indíttatásból dolgoznak, de ez szerencsére változóban van és kezd szakmává fejlődni. Sokat segítenek ebben a nemzetközi cégek, mércét állítanak, van ranglétra ahova tovább lehet jutni és ehhez sok-sok képzést is adnak. A kisebbeknek, meg a nagyoknak, ha külsős motivációt keresnek, azoknak itt vagyok én!

Ha csak egyetlen tanácsot adhatnál a kiskereskedelemben dolgozóknak, mi lenne az?

Becsüljék meg a szakmájukat és magukat.

Hol lehet veled felvenni a kapcsolatot, hol lehet majd jelentkezni a tréningekre?

kingaJákói Kinga

collonil-academy@jakoi.hu

00/36/30-6875386

http://www.collonil-academy.de

(Az oldal magyar fordítása még készülőben, de tudok részletes magyar nyelvű anyagot küldeni.)

Ha tetszett a cikk, megköszönöm, ha megosztod olyanokkal, akiket szerinted érdekelhet. Csak válassz egy gombot és csatornát a bal oldalon (mobil nézetben az oldal alján)!

Kérdésed vagy ötleted lenne, amit szívesen megosztanál! Írd meg bátran kommentben!

Posted in Bolti Marketing, Cikkek, Üzletberendezés, Visual merchandising and tagged , , , , , , , .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük