kisbolt

Így rendezz be kis üzletet és helyezz ki sok árut kis helyen

Te is kis alapterületű üzletből próbálod meg kihozni a legöbbet? Lehet, hogy párszor már úgy érezted, hogy nem éppen túl szerencsések vagy ideálisak a körülmények. De tudod mit! Szerintem egy kisbolt szuper! Sokkal hangulatosabb, barátságosabb, meghittebb (is lehet), ha jól rendezed be, mint a nagyobb boltok.

Sőt. Az ilyen üzleteknek talán valamivel könnyebb is visszatérő vásárlókat szerezniük, mert személyesebb kapcsolatot tudnak kialakítani a vevőkkel, bizalmasabb viszonyba kerülnek velük. Persze, ehhez az is kell, hogy ne mássz egyből az új vásárlók nyakára. Mert bizony akadnak olyan vevők is, akik (főleg kezdetben) szeretik tartani a távolságot, maguk felfedezni a kínálatot. Ilyenkor elég, ha csak egy rövid kérdéssel tudatja az eladó, hogy rendelkezésre áll, ha kell, de amíg a vevő válogat, addig kicsit ő a háttérbe húzódik.

Na de, hogyan tudsz kellemes légkört teremteni, ugyanakkor a teljes termékkínálatodat kihelyezni?

Üzletberendezés kis boltban: alapok

A kis üzletek a túl sok bútor, termék és az apró tér miatt gyakran sötétnek tűnnek. Mindenképpen azt javaslom, hogy maximálisan használd ki a beáradó fényt. Tárd nagyra az ajtót és semmiképp se takard el a kirakatot! Általában azt mondom, hogy bár, az az optimális, ha a kirakaton át  jól belát a nézelődő az üzletbe, hogy előzetesen is fel tudja mérni a terepet, ugyanakkor nem kell, hogy a kirakat és a vásárló tér teljesen egybe mosódjon. A kis üzletek esetében azonban, az a legszerencsésebb, ha a kirakati installáció egyben a bolt belső elemeinek része. Gondolok itt olyan megoldásokra, mint például egy karakteres vitrin állítása a kirakatba, oldalra. Alulról kis emelvény a kiemelt termékeknek, esetleg a kirakati üveg visszafogott, további díszítése, aktuális dekorációs elemekkel. Viszont ne használjunk nagyobb, árnyékoló hatású, díszítő elemket, térelválasztókat stb.

A falak színe legyen minél világosabb. Ezzel tudod a leginkább biztosítani a tágabb tér érzetét. Illetve olyan bútorokat használj, amennyiben lehetésges, melyeknek nincs hátlapja*. Világítsd meg különböző típusú lámpákkal az üzleted! Használj szórt fényt, de sok apró helyi fényforrást is!

Sok termék kihelyezése kis helyen?

Ha ebben gondolkodsz, akkor előbb vegyünk egy nagy levegőt. Lehet, hogy rossz hír lesz a számodra, de nem biztos, hogy szükséged van annyi termékre! Tudom, hogy nehéz, mert amikor beszerző körűton vagy, akkor minden tetszik, vagy úgy érzed, hogy minden tetszene a vevőidnek is, de hidd el a túl nagy választék nem mindig előny. Vagyis legtöbbször nem előny. A vásárlónak biztosan nem könnyíted meg vele a dolgát. Lehet, hogy legszívesebben mindent a kosarába pakolna, de valahol ő is meghúzza a határt és nehogy az legyen, hogy végül nem tud dönteni és inkább vásárlás nélkül távozik, mondván, hogy ezt még meg kell gondolnia, majd visszajön. Kutatások is bizonyítják, hogy a túl sok termék összezavarja a vásárlót és hosszútávon jobban jár, aki változatos, de kisebb kínálattal van jelen a piacon.

Persze, ha ezt szem előtt tartjuk is, még mindig lehetséges, hogy viszonylag sok terméket kell kis helyen kitennünk. Hogyan csináljuk jól?

Boltberendező Magazin

*A magazinok letöltésével hozzájárulsz, hogy a témához kapcsolódó, számodra érdekes tartalmakat küldjünk Neked hírlevélben és ehhez adataidat az Adatkezelései Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően kezeljük. A hírlevélről bármikor leiratkozhatsz és kérheted adataid törlését.

 

*Ahogy feljebb már említettem, próbálj meg arra törekedni, hogy minél szellőssebb bútorzatot használj. (Persze ez nem mehet a biztonság és praktikusság rovására!) Gondolkodj térben, használd ki a rendelkezésedre álló felületeket! De ez nam azt jelenti, hogy tolj mindent bútort a fal mellé és rakd tele a polcokat egészen a mennyezetig. Alkalmazz olyan bútorelemeket, amik valamennyire azért variálhatóak. Egy-egy kisebb részük pedig esetleg mobil és a térbe is beállítható. Úgy alakítsd ki a berendezést, hogy váltakozó magasságú és elrendezésű displayeket kapj! Vagyis egy-egy helyen szakítsd meg a magas szekrények sorozatát alacsonyabbakkal. Máshol használj kisebb tárolókat alul és plusszban szerelj fel olyan tartókat, melyek akár a plafonhoz rögzíthetők, és fentről lefelé vannak jelen a térben. A kettő között természetesen hagyj egy kis helyet, üres falfelületet, hogy a vásárló szeme megpihenhessen!

Plusz két tipp, ha ruhaboltod van:

Ne állíts teljes akalos próbababát a kirakatba, mert az nagyon sok fényt elvesz. Ha mindenképpen ilyesmit szertnél kihelyezni, akkor válassz egy kecsesebb szabóbabát és az ablakfelület széléhez állítsd! A ruhákat máshogy is bemutathatod. Légy kreatív! Csiptesd fel őket vagy hajtogasd egyedi, látványos módon.

Bármilyen csábító is, ne használj kizárólag ruhaállványokat, mondván, úgy több ruha elfér! Mutass meg szemből is egy-egy kiemelt terméket, és/vagy rendezd őket szín/méret stb. szerint hajtogatva, polcokra, kis asztalra.

Jó esetben nagy raktárhelyiséggel rendelkezel, így azt mondanám, hogy próbáld meg forgatni az árut! Kevesebbet kihelyezni és gyakrabban cserélni. Tudom, hogy ez több munka, de hidd el megéri!

Ha nagyon pici a raktárad, akkor pedig használd a legalsó teret az üzletben tárolásra. Térd alatti magasságban, igényes dobozokban, tárolókban, vagy akár zárt szekrényben tartsd a készletet.

Sikerült megvalósítani valamelyik ötletet? Büszkélkedj el vele! Mutasd meg, küldd el nekünk a Facebook csoportunkban!

A polcokat se zsúfold túl! Nem kell, hogy teljes mélységében és szélességében telepakold! Próbáld meg csoportosítani  és csokorba rendezni a termékeket! Azt is megteheted, hogy az üzlet egyes részein, kiteszed a teljes termékpalettát, míg máshol csak mintatermékeket helyezel ki és biztosítod róla a vevőt, hogy szívesen mutatsz számára az adott áruból a méretében, esetleg más szín, méret variációban stb.

Ha tetszett a cikk, megköszönöm, ha megosztod olyanokkal, akiket szerinted érdekelhet. Csak válassz egy gombot és csatornát a bal oldalon (mobil nézetben az oldal alján)!

Kérdésed vagy ötleted lenne, amit szívesen megosztanál! Írd meg bátran kommentben!

MentésMentés

Ingyenesen letölthető BOLTBERENDEZŐ MAGAZINOK

*A magazin letöltésével hozzájárulsz, hogy a témához kapcsolódó, számodra érdekes tartalmakat küldjünk Neked hírlevélben és ehhez adataidat az Adatkezelései Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően kezeljük. A hírlevélről bármikor leiratkozhatsz és kérheted adataid törlését.

Posted in Bolti Marketing, Kirakat, Üzletberendezés and tagged , , , .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük