Karácsonyi kirakat – így válaszd ki a boltodnak valót

Karácsonyi kirakatok

Karácsonyi kirakat - így válaszd ki a boltodnak valót

Már a nyár végén írtam arról, hogy hogyan készíthetjük fel üzletünket az év végi szezonra. Lehet, hogy sokan kicsit korainak találtátok a posztot, de szerintem épp akkoriban volt a legjobb időpont elkezdeni átgondolni, összeírni, megtervezni a karácsonyi aktivitásokat, az üzlettel kapcsolatos teendőket, hogy mindenre legyen elég idő és ne legyen kapkodós a vége.

Ha akkor nem láttál neki, még gyorsan pótolhatod. De azt javaslom, hogy szánj rá 1-2 órát, hogy minden részletet végig tudd gondolni és írd fel magadnak, hogy mikor milyen teendőket, lépéseket kell elvégezned.

A cikk 3. pontjában az üzlet felkészítéséről volt szó, vagyis a frissítésről, rendszerezésről, vásárlásösztönzésről és a vásárlásélmény nyújtásáról. Ezekhez számos hasznos dolgot találsz itt az ingyenes anyagaink között és itt online tanfolyamunkban is. Nem kell minden egyes tanácsot megfogadnod, elég ha a számodra legkönnyebb ötleteket vagy a legszimpatikusabbakat megvalósítod. Pár apró változtatás is meghozza majd az extra forgalmat és az elégedettebb vásárlókat!

Szintén ebben a pontban szerepelt a kirakat megújítása is, amire akkor nem tértem ki részletesen. Viszont ebben a hónapban ez lesz a fő témánk itt a blogon és egyéb más felületeken is. Mindent megteszek, hogy segíteni tudjalak a vevőcsalogató kirakat kialakításában. :)

Tapasztalataim alapján, bár a nagyobb áruházláncokba már be-bekacsintott a karácsony, a kisebb üzletek még csak ez után fogják ünnepivé varázsolni a boltportált és a vásárló teret.

Ha Te is még csak ötlet gyűjtési fázisban vagy, akkor had szolgáljak itt és most egy kis inspirációval.

Pinterest karácsonyi boltdekorációk

Pinterest táblánkon már több mint 100 válogatott, karácsonyi üzletdekorációs példát találsz.

 

De hogyan döntsd el, hogy milyen legyen a boltod idei karácsonyi kirakata?

Ahogy az otthoni ünnepi készülődésből már ismerős lehet számodra is, én 4 fő irányt különböztetek meg a karácsonyi dekorációk kapcsán.

 • fémes (elsősorban arany)
 • natúr
 • klasszikus (zöld - piros)
 • színes (pasztell vagy élénk)

4 karácsonyi kirakat

 

Mi alapján válassz irányt és színeket?

Egyszerű! Válaszold meg a következő alap kérdéseket:

 • Melyik stílus passzol az üzlethez? Vagyis annak arculatához és a termékkínálathoz?
 • Mi felel meg a célcsoport ízlésének? (Ha jól pozícionáltad az üzleted, akkor ez a két kérdés szinte teljesen fedi is egymást.)
 • És végül Neked és az eladóidnak mi tetszik?

Tudom, hogy sok marketinges szerint ez utóbbi egyáltalán nem releváns, de mivel Tied a bolt, és ha jól gondolom nagy részt Te is részt veszel az értékesítésben eladóként, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen környezetben töltöd a napjaidat. A karácsonyi dekoráció majdnem 2 hónapig, biztosan az boltodat díszíti majd (ha frissül is olykor) elengedhetetlen, hogy ne feszengj benne. Ez az év legforgalmasabb, legeseménydúsabb időszaka, az a minimum, hogy az üzletben dolgozók jól érzik magukat a környezetben. Így tudnak majd hitelesebbek, lazábbak, kedvesebben, segítőkészebbek lenni a vásárlókkal.

 

Ha sikerült stílust választanod, akkor jöhetnek az alapanyagok és dekorációs elemek.

A legnépszerűbbekről egy rövid lista:

 • fa anyagok (pl. fenyő ágak)
 • termények és termések
 • hópelyhek (pl. papírból vagy öntapadós fóliából)
 • karácsonyi díszek (pl. a fémes gömbök)
 • csillagok
 • ajándék dobozok (becsomagolva)
 • égők (füzérek)
 • szánkó

Ha eddig nem volt ötleted vagy épp túl sok irány volt a fejedben, akkor most egyszerűsítsünk! Válassz a fenti listából (max 2-3 elemet) és már indulhat is a tervezés és bevásárló lista írás. Hátha segítségedre lesz most és később is: ingyenesen letölthető, szuper hasznos kirakattervezőnket itt találod.

 

A következő lépésben gondold át, hogy

 • Van-e tavalyról olyan elem, amit újra fel tudnál használni?
 • Mely termékek kerülnek majd ki a kirakatba?
 • Miket tervezel az üzleten belül a fókuszba helyezni? (Kis üzlet esetén azt javaslom, hogy ez a pont teljesen egyezzen az előzővel.)
 • Mi hiányzik még?
 • Milyen “történetet fog elmesélni” a kirakatod?

Ha konkrét koncepcióra lenne szükséged, ha igazán profi kirakatot szeretnél, ebben az e-könyvben biztosan megtalálod a megoldást! 

 

Ötletelj!

A következő blog posztban bemutatom a kedvenc dekorlelő helyeimet és pár idei, karácsonyi dekor különlegességet.

Ha úgy érzed, hogy szívesen rendeznéd Te a kirakatod, de a megvalósításban lenne szükséged némi segítségre, akkor jelentkezz KÖZELGŐ WORKSHOPUNKRA, ahol megtanítom a vevőcsalogató áru és kirakatrendezés alapjait illetve boltodra szabott tanácsokkal is ellátlak majd!

Ha pedig másra bíznád az idei karácsonyi kirakatod, akkor vállasz egy szimpatikus profi kirakatrendezőt a üzletberendezők oldalán!

 

 

Ha tetszett a cikk, megköszönöm, ha megosztod olyanokkal, akiket szerinted érdekelhet. Csak válassz egy gombot és csatornát a bal oldalon!

Kérdésed vagy ötleted lenne, amit szívesen megosztanál! Írd meg bátran kommentben az oldal alján vagy csatlakozz a kisboltosok közösségéhez!

 

Olvasd el Te is!

*A magazin letöltésével hozzájárulsz, hogy a témához kapcsolódó, számodra érdekes tartalmakat küldjünk Neked hírlevélben és ehhez adataidat az Adatkezelései Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően kezeljük. A hírlevélről bármikor leiratkozhatszés kérheted adataid törlését.

Posted in Bolti Marketing, Kirakat, Visual merchandising and tagged , , , , .

One Comment

 1. Pingback: Karácsonyi dekorációk és lelőhelyek - Boltberendező

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük